5.png
Doula begeleiding

Wil je graag ontspannen en vol vertrouwen je bevalling in gaan, maar weet je niet zo goed hoe? Vind je het best spannend? 

Stel je voor dat ik bij je bevalling ben, dat ik je het hele proces steun. Ik kom als jij voelt dat dat nodig is, en ik ga pas weg als jij dat wilt. Ik ben ervan overtuigd dat je op een relaxte manier kunt bevallen als je lekker in je vel zit en jij je kunt ontspannen.

 

Hoe ziet een doula-begeleiding eruit?

We beginnen met een kennismakingsgesprek waarbij ik inventariseer wat jullie wensen zijn en kijken we samen of het klikt tussen ons. Wanneer het goed voelt, plannen we tijdens de zwangerschap een aantal gesprekken, waarin we aan de slag gaan met:

 

  • Hoe zien jullie de bevalling voor je?

  • Zijn er specifieke angsten of eerdere ervaringen die meespelen

  • Hoe kan ik je partner ondersteunen en wat verwachten jullie van elkaar.

  • Hoe maken we een realistisch geboorteplan?

  • Leer ik jullie ademhalingstechnieken en gaan we (indien gewenst) aan de slag met HypnoBirthing-tools. 

 

De geboorte

Vanaf week 37 ben ik oproepbaar. Zodra de bevalling zich aankondigt, ook als is dat midden in de nacht, ben ik klaar om naar jullie toe te komen. Uiteraard bepalen jullie zelf wanneer dit moment precies is. Tijdens de hele bevalling blijf ik bij jullie tot een paar uur na de geboorte van jullie kindje. 

Afhankelijk van jullie wensen, help ik met het opvangen van de weeën, stel ik je gerust en kan ik je partner helpen om te ondersteunen. Ook kan het goed zijn dat ik misschien alleen op de achtergrond aanwezig ben, en spring ik bij wanneer nodig. De continuïteit van mijn aanwezigheid tijdens deze bijzondere uren zal zorgen voor rust en ontspanning.

 

Het doula-effect aangetoond

Er is onderzoek gedaan naar vrouwen die zijn bevallen in het bijzijn van een Doula. Wat ze concludeerden is dat er bij vrouwen met een Doula aan hun zijde, een afname van 31% was m.b.t. bijstimuleren/weeën opwekken. Vrouwen met een Doula hebben 28% minder kans om een keizersnede te moeten ondergaan. Er is een toename van 12% als het gaat om een spontane, vaginale bevalling. Er is een afname van 9% wanneer het gaat om verzoek tot medicatie, dus tot pijnstilling. En dan het aller mooiste. Vrouwen die een Doula hebben, hebben 34% minder kans op een negatief gevoel na de bevalling. 34%, dat is veel!

 

Cochrane Collaboration, overzicht van de resultaten van 16 gerandomiseerde studies, waarbij 13.391 vrouwen 

betrokken waren in uiteenlopende omstandigheden, in elf verschillende landen, waaronder Engeland en België, 

gegevens verzameld en geanalyseerd in oktober 2016

doula begeleiding.png